Συνέντευξη του Δημήτρη Τάτση στον Λευτέρη Κακαβούλη - Κυνηγός & Φύση

Υπάρχουν στον χώρο των κυνηγετικών ειδών αρκετές επιχειρήσεις με ιστορία ακόμη και εκατοντάδων ετών, που έχουν να μας παρουσιάσουν πολλά προϊόντα τα οποία είτε τα κατασκευάζουν, είτε τα αντιπροσωπεύουν. Υπάρχουν, όμως, και άλλες, με λιγότερα χρόνια ιστορίας, που παράγουν άριστα ποιοτικώς προϊόντα και φροντίζουν να φτάνουν στον κυνηγό-καταναλωτή σε όσο το δυνατόν καλύτερο συνδυασμό ποιότητας και τιμής. Όταν ακόμη όλοι οι άνθρωποι της επιχείρησης είναι και οι ίδιοι ΚΥΝΗΓΟΙ και μάλιστα απαιτητικοί, που ψάχνουν πάντα για το τέλειο προϊόν, αντιλαμβάνεται κανείς πόσο δύσκολα γι' αυτούς γίνονται τα πράγματα και πόσο ευχάριστα για τον κυνηγό που χρησιμοποιεί τα προϊόντα τους.

Μια τέτοια επιχείρηση είναι και η εταιρία DIANA - Δ. ΤΑΤΣΗΣ, που όπως μας είπε και ο Δημήτρης Τάτσης, ξεκίνησε την πορεία της το 1990, με σκοπό τη δραστηριοποίησή της στον κυνηγετικό χώρο, παράγοντας φυσίγγια κυνηγίου και σκοποβολής και αντιπροσωπεύοντας ομοειδή προϊόντα.

«Κυνηγός & Φύση»: Κ. Τάτση, ποιοι ήταν οι λόγοι που σας οδήγησαν στην ίδρυση της εταιρία σας και στην κατασκευή των φυσιγγίων DIANA

Δημήτρης Τάτσης: Κ. Κακαβούλη, οι λόγοι ήταν δύο. Από τη μία μεριά, η αγάπη μου για το κυνήγι, που είχε σαν αποτέλεσμα το καθημερινό ψάξιμο για φυσίγγια, αλλά και διάφορα άλλα προϊόντα τα οποία θα έπρεπε να δίνουν καλά αποτελέσματα κατά τη χρήση τους, και από την άλλη, η μελέτη των αποτελεσμάτων μιας έρευνας αγοράς που έγινε τα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του ''80 και που κατέληγε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει η δυνατότητα εισόδου νέων επιχειρήσεων στον συγκεκριμένο χώρο βάση τις καταναλώσεις και τη δυναμική της τότε εποχής.
Έτσι, λοιπόν, το 1990 ιδρύθηκε η επιχείρηση DIANA - Δ. ΤΑΤΣΗΣ, με σκοπό τη δραστηριοποίησή της στον κυνηγετικό χώρο, κατασκευάζοντας τα φυσίγγια κυνηγίου και Plants: image 1 0f 4 thumb σκοποβολής DIANA και αντιπροσωπεύοντας ομοειδή προϊόντα με κανάλι διανομής τα καταστήματα ειδών κυνηγίου.
Για δύο ολόκληρα χρόνια, η κατασκευή των φυσιγγίων DIANA απορρόφησε τους ανθρώπους της εταιρίας, κάνοντας συνεχείς πειραματισμούς και δοκιμές, ώστε να δημιουργήσουμε μια πλήρη γκάμα φυσιγγίων που να καλύπτει τον Έλληνα κυνηγό, τόσο από πλευράς ποιότητας, όσο και επιλογών, ασφαλείας,τιμών κ.λ.π Αναλαμβάνοντας υπ' όψιν τις καιρικές συνθήκες της χώρας μας αλλά και τις συνήθειες των κυνηγών, επιλέξαμε, μέσα από μια πολύ αυστηρή διαδικασία, τις καλύτερες πρώτες ύλες που κυκλοφορούν στην ευρωπαϊκή αγορά και με κύριες παραμέτρους την ασφάλεια και τη μέγιστη απόδοση, προχωρήσαμε στην κατασκευή των πρώτων τύπων φυσιγγίων DIANA και τη διοχέτευσή τους στην αγορά με σταθερά, μεθοδικά και σίγουρα βήματα.

«Κ&Φ»: Ποια είναι η σημερινή θέση της επιχείρησης;

Δ.Τ.: Ύστερα από την αναπάντεχη αποδοχή των κυνηγετικών φυσιγγίων DIANA από το καταναλωτικό κοινό, η επιχείρηση άρχισε να προχωρά και να υλοποιεί έναν-έναν τους επόμενους στόχους της.
Το 1994, σε έκταση περίπου 6.000 m2, ξεκίνησε η κατασκευή των νέων ιδιόκτητων εγκαταστάσεων για τη δημιουργία μελλοντικής επέκτασής τους, ανάλογα με τις ανάγκες μας.
Το 1995 ολοκληρώθηκε η κατασκευή τους και άρχισε η παραγωγή στους νέους ιδιόκτητους χώρους, πληρώντας όλες τις προδιαγραφές που οι νόμοι ορίζουν, ώστε να μπορούμε να δίνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.Plants: image 1 0f 4 thumb
Ακολούθησε νέα έρευνα και παραγωγή νέων τύπων κυνηγετικών φυσιγγίων και σιγά-σιγά όλοι οι σκοποί του αρχικού οράματος εκπληρώθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

«Κ&Φ»: Ποιοι είναι οι τύποι των κυνηγετικών φυσιγγίων που σήμερα παράγονται;

Δ.Τ.: Μπορώ με σιγουριά να σας απαντήσω πως καλύπτουμε τις ανάγκες όλων των σημερινών κυνηγών. Και γι' αυτούς που ασχολούνται με το κυνήγι των μικρών θηραμάτων, όπως η τσίχλα, μέχρι και γι' αυτούς που κυνηγούν μεγάλα τριχωτά θηράματα όπως το αγριογούρουνο. Έχουμε κάποιο προϊόν που να τους ικανοποιεί πλήρως.

DIANA πράσινο. Ένα φυσίγγι με κάλυκα 70/12 και 32 γρ. σκάγια αποτελεί τον τέλειο συνδυασμό ποιότητας και τιμής για το κυνήγι μικρών θηραμάτων (τσίχλες κ.λ.π.).
DIANA special μπλε. Με κάλυκα 70/16 και 32 γρ. σκάγια είναι ένα φυσίγγιο με μεγάλη ταχύτητα σκαγιών για γρήγορες τουφεκιές σε δύσκολα θηράματα.
DIANA super κόκκινο. 70/16 με 34 γρ. σκάγια, είναι το φυσίγγι που θα ικανοποιήσει τον κυνηγό στο κρύο και στη ζέστη, στην ξηρασία και την υγρασία, στο βουνό, σ' όλα τα θηράματα.
DIAΝΑ extra μπλε. Με μέταλλο 25 χιλ. και βάρος σκαγιών Ειδικό φυσίγγι για εντυπωσιακές τουφεκιές σε μεγάλες αποστάσεις, ακόμη και με τις πιο δύσκολες καιρικές συνθήκες. Κατάλληλα για το κυνήγι της φάσσας, παπιών, λαγού κ.λπ.
Το DIANA διασποράς - κίτρινο. Βάρος σκαγιών 33 γρ., διασπορέας GUALANDI με προστατευτικά πτερύγια, για να μην εφάπτονται τα σκάγια στην κάννη, δημιουργώντας Plants: image 1 0f 4 thumb μολυβδώσεις και εσωτερικό σταυρό για ιδανική διασπορά και κάλυψη των κενών σε μικρές και μεσαίες αποστάσεις.
Το DIANA 9 pellets. Το 9βολο με την ομοιόμορφη κατανομή των βολίδων, τη μεγάλη ταχύτητα και τη μεγάλη διείσδυση στο θήραμα αποτελεί την ιδανική λύση για το αποτελεσματικό κυνήγι του αγριογούρουνου.
Το DIANA paIla. Μονόβολο ειδικής κατασκευής για περιστροφική τροχιά, μεγάλη ταχύτητα και τέλεια ευθυβολία (10 βολές σε απόσταση 75 µ. δεν παρουσιάζουν καθόλου απόκλιση).
Το DIANA paIla gold. Το µονόβολο που, κατά την πρόσκρουσή του στον στόχο και ανάλογα µε την αντίσταση που βρίσκει, διασπάται σε μικρότερα τεμάχια. Γι' αυτό είναι ιδανικό για το κυνήγι μεγάλων τριχωτών θηραμάτων, ακόμη και σε μεγάλες αποστάσεις.

Όπως βλέπετε και στην κατασκευή των ειδικών φυσιγγίων για μεγάλα τριχωτά θηράματα, έχουμε μια πλήρη σειρά και είμαστε σίγουροι πως αποτελούμε την καλύτερη και πιο σίγουρη επιλογή για τους κυνηγούς του αγριογούρουνου.Παρουσίαση των φυσιγγίων DIANA από τον Μπάμπη Αιγινήτη - Κυνηγός & Φύση

Του Μπάμπη Αιγινήτη,

Τα φυσίγγια DIANA από την Άρτα

Με εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες και με επαλήθευση των αποτελεσμάτων στον κυνηγότοπο, τα φυσίγγια DIANA εγγυώνται επιτυχημένες βολές και άμεση καταβολή των θηραμάτων εφ’ όσον έχουμε μάθει να σκοπεύουμε σωστά.

Γνωρίζω αρκετά χρόνια τον Δημήτρη Τάτση από την Άρτα και τη βιοτεχνία φυσιγγίων DIANA, που ήδη έκλεισε 17 χρόνια ποιοτικής παραγωγής στη χώρα μας. Έχει φροντίσει ο Δημήτρης να κάνει επιλογή των καλύτερων πρώτων υλών που υπάρχουν σήμερα ώστε τα φυσίγγια του να είναι άριστης ποιότητας και να τα δοκιμάζει και ο ίδιος στα κυνήγια που κάνει. Το ότι είναι παθιασμένος κυνηγός παίζει πρωτεύονται ρόλο στη βελτίωση και εξέλιξη των φυσιγγίων του. Δεν επαναπαύεται μόνο στις εντυπώσεις που του μεταφέρουν οι πελάτες του κυνηγοί, αλλά φροντίζει κι εκείνος να επαληθεύει τις επιδόσεις των φυσιγγίων του στα κυνήγια του. Plants: image 1 0f 4 thumb

Άμεση καταβολή
Προσωπικά κυνήγησα με τα φυσίγγια του και διαπίστωσα την ποιότητα της τουφεκιάς που διαθέτουν. Το πράσινο στις τσίχλες έκανε εξαιρετική δουλειά με άμεση καταβολή χωρίς τραυματισμούς. Δεν υπήρχαν πεσμένα πουλιά, ζωντανά ή ματωμένα. Επίσης, στις φάσσες ένα πρωινό στο τέλος Νοεμβρίου που δοκίμασα το EXTRA, με εντυπωσίασε σε δύο περιπτώσεις μακρινών βολών –στα όρια του όπλου- που κατέβαλε άμεσα τα πουλιά, χωρίς να τρέχουν ζωντανά να κρυφτούν στα κέδρα. Οι φασσοκυνηγοί γνωρίζουν καλά πόσο μεγάλο πρόβλημα δημιουργεί ένα αμφιβόλου ποιότητας φυσίγγι σε αυτό το ανθεκτικό πουλί. Με το EXTRA, εφόσον σκοπεύσουν σωστά, τέτοια προβλήματα δεν θα αντιμετωπίσουν. Για να δούμε, όμως, από μια αναλυτική ματιά την τεχνική πλευρά αυτών των φυσιγγίων για να διαπιστώσετε κι εσείς για τι ποιότητα συζητάμε για να μπορείτε να συγκρίνετε και με άλλα παρόμοια.

Το DIANA ΠΡΑΣΙΝΟ
Γεμίζεται σε πράσινο κάλυκα, με εξωτερικό ενισχυτικό μέταλλο 12 χιλ. και καψύλιο CHEDDITE τύπου CX2000, που καίει πολύ καλά την πυρίτιδα DIANA 1. Το πλαστικό βύσμα με κυάθιο GUALANDI (ο συγκεντρωτήρας) και το βάρος γόμωσης των σκαγιών είναι 32 γρ. Διατίθεται σε νούμερα από 7 έως 10. Τα βήτικά του στοιχεία ήταν πολύ καλά, με ταχύτητα V1=405 m/sec και πιέσεις 630Bars. Είναι ένα καλό φυσίγγι για την τσίχλα, με χαμηλή τιμή και υψηλή ποιότητα. Με κάνη μήκους 71 εκ. και τσοκάρισμα ντεμί 0,50 χιλ (***), έδωσε ποσοστό συγκέντρωσης 69% κατά μέσα όρο πέντε φυσιγγίων.

Το DIANA SUPERPlants: image 1 0f 4 thumb
Διαθέτει κάλυκα κόκκινου χρώματος με εξωτερικό μέταλλο ύψους 16 χιλ. Το καψύλιο είναι το CX2000 της CHEDDITE και η πυρίτιδα είναι η διάσημη ιταλική MB 36. Το πλαστικό κυάθιο, δηλ. ο συγκεντρωτήρας που διαθέτει για βυσμάτωση, είναι GUALANDI και το βάρος γόμωσης των σκαγιών 34 γρ. Τα νούμερα που γεμίζεται είναι από 3 έως 10 και τα βλητικά του στοιχεία είναι πολύ καλά για ένα 34άρι φυσίγγι. Διαθέτει V1=400 m/sec και πιέσεις 650 Bars. Είναι ένα εξαιρετικό φυσίγγι για τρυγόνι αλλά και για την τσίχλα σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες όπου χρειαζόμαστε τα λίγο παραπάνω γραμμάρια στα σκάγια. Με την κάννη των 71 εκ. και τσοκάρισμα ντεμί 0.50 χιλ (***) που το δοκίμασα, έδωσε ποσοστό συγκέντρωσης 71% κατά μέσο όρο πέντε φυσιγγίων.

Το DIANA EXTRA
Θα το συναντήσουμε σε μαύρο κάλυκα με εξωτερικό ενισχυτικό μέταλλο ύψους 25 χιλ. και καψύλιο U688 της MARTIGNONI. Έχει την εξαιρετική πυρίτιδα MB36 και πλαστικό κυάθιο (συγκεντρωτήρα) της GUALANDI. Το βάρος γόμωσης των σκαγιών είναι 36 γρ. και διατίθεται σε νούμερα σκαγιών από 1 έως 10. Τα βλητικά του στοιχεία για βαρύ φυσίγγι είναι πάρα πολύ καλά αφού δίνει αρχική ταχύτητα V1=395 m/sec και με πιέσεις 680 Bars. Είναι ένα φυσίγγι για μακρινές βολές σε φάσσα και λαγό, καθώς επίσης και στα υδρόβια όπου ο βάλτος θέλει ένα απαιτητικό φυσίγγι. Στις δοκιμές με την κάννη των 71 εκ. και τσοκάρισμα ντεμί 0.50 χιλ. (***) έδωσε συγκέντρωση 74% που θεωρείται πολύ υψηλή για μέσο όρο πέντε βολών στο συγκεκριμένο τσοκάρισμα. Κάτι που μας δίνει την δυνατότητα να θεωρήσουμε πιθανών πως μπορεί να μη χρειάζεται το συγκεκριμένο φυσίγγι σφικτότερο τσοκάρισμα, δηλ (**) ή (*) για να αποδώσει καλά.

Δύο εξαιρετικά μονόβολα
Plants: image 1 0f 4 thumb Θα ήθελα να κλείσω την αναφορά μου στη συλλογή των ποιοτικών φυσιγγίων DIANA από την Άρτα με τον θαυμασμό για τα δύο μονόβολα φυσίγγια που κατασκευάζει. Το πρώτο γεμίζεται με τη γνωστή βολίδα PERIL της GUALANDI και το δεύτερο με τη SOLENGO, την οποία η DIANA ονομάζει PALLA GOLD (χρυσή σφαίρα). Αυτό διότι η SOLENGO διαθέτει μια αιχμή από ελαφρώς επίπεδο ορείχαλκο που τη στιγμή της πρόσκρουσης σε σκληρή επιφάνεια στο σώμα του αγριόχοιρου (όπως στα μεγάλα οστά), διασπάται σε τέσσερα κομμάτια. Έτσι δημιουργείται εκτεταμένο τραύμα στη συγκεκριμένη περιοχή που έχει ως αποτέλεσμα την άμεση καταβολή του θηράματος, που είναι και το επιθυμητό αποτέλεσμα βολής.

Για περισσότερες πληροφορίες στην βιομηχανία DIANA της Άρτας και τον κ. Δημήτρη Τάτση στο 26810-73103.Ο Δημήτρης Τάτσης στο εξώφυλλο του περιοδικού "Κυνηγός & Φύση"


Δείτε επίσης
DIANA - ΔΗΜ. ΤΑΤΣΗΣ   |   ΒΑΣ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 13  -  47100  ΑΡΤΑ   |   ΤΗΛ.: 26810 73103 - 6932661414   |   FAX: 26810 78659   |   e-mail: info@dianahunt.gr